maandag 29 oktober 2018

Holle en bolle oever

We leerden er al over in de klas: de theorie. We zagen al met eigen ogen wat het in werkelijkheid betekent aan de Ourthe. Maar hoe zit dat nu eigenlijk in elkaar? Hoe komt dat tot stand..., hoe worden die oevers gevormd en hoe zit dat met die stroming en...?
Toch nog enkele vragen. De theorie kunnen we wel leren, maar om het echt goed te snappen en goed te kunnen onthouden is misschien nog iets meer nodig?
Geen probleem! Bij Kakelbont en De Horizon worden kosten noch moeite gespaard! De zandbakbeurt van de derde graad over de middag, brengt meester Johan op een schitterend idee!
"Jongens, graag eens een lange tunnel, graaf die ook steeds een klein beetje dieper en dieper zodat het water van boven netjes naar beneden kan stromen. Zorg voor een lichte hellingsgraad en zorg voor een kleine 'zee' op het eind van de waterloop." Dat hoef je de jongens van het vijfde en zesde geen twee keer zeggen. Er wordt een prachtige waterloop voorbereid. Na het belsignaal blijven de Kakelbonters netjes in de rij staan om dan met z'n allen de demonstratie van dicht mee te volgen!
Met de tuinslang in de aanslag, kunnen we mooi de bolle en holle oever aanschouwen, kunnen we de uitholling zien door de stuwkracht en 'wrijving' van het water... Wat gebeurt er als we de stroom wat opdrijven...?
Kijk en zie! NĂș pas is alles heel duidelijk geworden! Dit zijn lessen die we niet meer gaan vergeten, meester Holle Bolle Gijs...! ;-)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten